gebak recepten
apfelstrudel
appelbol
appelgebakje
berlinerbol
engels korstgebak
frans korstgebak
moorkop
roomhoorn
roomsoes
tompouce
Appelcaré’s

Ingrediënten
Voor het deeg:
200 gr. bloem
200 gr. boter
100 ml. water
zout
Voor de vulling:
3 zacht-zure appels
(goudreinet of elstar)
100 gr. suiker
35 gr. rozijntjes
Bereiding

Begin met het maken van het bladerdeeg. Het is minder ingewikkeld dan je denkt. Het toverwoord is koud. Gebruik koude boter en koud water. Doe 200 gram bloem in een schaal met een beetje zout en het ijskoude water. Kneed dit even door en doe hierbij de in blokjes gesneden boter. Kneed het deeg snel door, het geeft niet dat je de blokjes boter nog ziet. Leg het deeg een half uur in de koelkast. Bestrooi een werkblad met bloem en leg daar de deegbal op. Maak met een deegroller een vierkante lap. Voldoende bloem gebruiken, ook op de deeglap maar wrijf overtollige bloem steeds weg. Vouw de deeglap voor 1/3 op en sla dan de andere kant ook voor 1/3 op. (Je hebt nu dus drie lagen gemaakt) Rol het deeg weer uit met de roller. Herhaal dit nogmaals 2 maal en leg de opgevouwen lap daarna weer een half uur in de koelkast. Na een half uur herhaal je het vouwen nog een keer en daarna laat je het deeg weer minstens een half uur rusten. In feite heb je nu allemaal ‘laagjes’ gemaakt. Maar…..kant-en-klaar bladerdeeg is voor dit recept natuurlijk ook te gebruiken.
Snijd de appels in kleine stukjes en vermeng ze met de suiker, het kaneel en de rozijntjes. Verdeel het deeg in twee stukken. Rol ze uit tot 2 deeglappen, de één iets groter. Leg op de grootste lap de vulling en leg daar de kleinere overheen. Lijm de twee stukken met water aan elkaar. Snijd de bovenste laag met een scherp mes in. (keukenschaar mag ook) Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei. Een half uur in de oven bakken op 180 graden. Wanneer het gebak is afgekoeld kun je het in stukken verdelen.


home
© leuke-verjaardag.nl, appelcarre recept, lekker appelcarre recept